Szeretettel ajánljuk Rétfalvi Orsolyának, a Pécsi Egyházmegyei Könyvtár restaurátorának

Kiterítve várta sorsát az asztalon, melyet jól bevilágítottak a fényképész miatt. A legjobb fotóst hozták, bár a portfoliójában eddig csak portrék szerepeltek, így most gondban volt egy kicsit. Arcát hatalmas maszk takarta, féltette magát a kórokozóktól, a szakértők körülötte elnézőn mosolyogtak.

– Egy kis mentolt? – kérdezték a művészt – ám ő zavartan nézett, nem értette. – Az orra alá kell kenni – magyarázták – hogy ne érezze olyan intenzíven a szagokat.

A férfi csak a szemével jelzett, hogy nem kér, aztán elszántan kattogtatni kezdte a gépet.

Mindeközben felnyitották a testet, penész és rágcsálóürülék szagának keveréke töltötte be a teret. A fotósra sandítottak, bírja-e, de úgy tűnt, lassan hozzászokott és megbűvölten nézte, ahogy az erősen repedezett bőrt óvatosan lefejtik a testről. A vékony bordára fűzött festett kötést portalanították, néhol leradírozták. A gerinc persze sérült, a rajta található címkét leáztatják CMC-vel, aztán a borítópapírt és a kiragasztott előzéklapot kézmeleg vízben kimosták, majd utánenyvezték. A külső ívek lapjait ívekre bontották, a belső szennyezett lapjait kisimították, kijavították, néhol kipótolták.

Hosszú órákkal később előkészítették a kenderzsinegeket, erre fűzik fel majd a restaurált íveket, utána visszaragasztják az előzékeket. Szerencsére azokon alig volt javítanivaló. Az előzéklapról több képet is készített, a legjobb a válogatásba kerül. Számos virágminta, felhő, kereszt és ragyogó vonalas, színfoltos motívum alkotja már az előzéklapok gyűjteményét.

 ***

Persze nem zajlik minden könyvrestaurátori munka ennyire teátrális körülmények között, talán a Janus Pannonius utca 8. szám alatt álló könyvtárépület atmoszférája miatt szaladt meg a fantáziám. Itt ugyanis több ezer kötet lelt otthonra, melyek a restaurálást követően újra régi fényükben tündökölnek. A díszes előzéklapos változatok közül a kézzel festettek a legkülönlegesebbek, napjainkban kizárólag egyedi megrendelésre készülnek a könyvekhez. A mai könyvekben is találunk előzéklapokat, a könyvtábla belső oldala és a címlap, illetve az utolsó lap közé kötött, vastagabb papírból készült lapot hívják így; a könyv használata során a nyitással és csukással járó megterhelés nagy részét viseli. Ezek persze már nem díszesek, sajnálatos módon csak szerkezeti funkciójuk maradt meg, pedig az illusztrált előzékek nagyban emelik a könyv esztétikai értékét.

Amennyiben lehetősége van kézbe venni egy ilyen pompás előzéklapos könyvet, nézze meg, mennyire kifinomult munka, a dekoráció mindig a tartalomhoz igazodik: külcsín és belbecs harmonikus köteléke.

Abban az esetben, ha most nincs alkalma erre, gyönyörködjék könyvtárunk kis alakú liturgikus könyvgyűjteményében található előzéklapokban! Készítettünk egy kisebb kollekciót a legszebb darabjainkból. Aki pedig színesebb élményre vágyna, látogasson el hozzánk! Az előzéklapok története mellett tudunk mesélni restaurátori műhelytitkokról, valamint szívesen megismertetjük látogatóinkat bibliotékánk szerteágazó történetével és a könyvtárköltöztetésünk kulisszatitkaival is.

Bittner Mónika könyvtáros

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5