A Dél-dunántúli Történelmi és Sajtótörténeti Egyesület Helytörténeti gyűjtemények, sajtóarchívumok Pécsett címmel online előadássorozatot készített a város vonatkozó köz- és intézményi gyűjteményeiben. „Kalandozásaik” során eljutottak a nemrég megújult Pécsi Egyházmegyei Könyvtárba is, ahol Dr. Schmelczer-Pohánka Éva könyvtárvezetővel Putz Péter újságíró, az egyesület alelnöke beszélgetett a bibliotéka és felújított épülete történetéről, továbbá a könyvtár gyűjteményeiről és „kincseiről”.

DTSTE podcast PEMK

A beszélgetésben Schmelczer-Pohánka Éva történész, könyvtárvezető a Pécsi Egyházmegyei Könyvtár, illetve az annak helyet adó egykori kanonoki épület történetét mutatja be. A Pécsi Egyházmegyei Könyvtárban egyebek mellett olyan felbecsülhetetlen értékű dokumentumok találhatóak, mint például az 1499-ből származó Pécsi Missale, a legrégebbi fennmaradt pécsi misekönyv eredeti példánya. Azonban nem csupán az archívum dokumentumállománya érdemel figyelmet: az épület bútorzatát is különleges tárgyak alkotják. Ez utóbbiak közül a pécsi ferences szerzetesek asztalosműhelyéből származó, 1771-ben készült apácarácsos könyvszekrények nem csupán hazai, de nemzetközi viszonylatban is kiemelkedően értékes műdarabok, de ugyanez igaz az emeleti főfolyosón megcsodálható, 18. századi faragott felolvasó szekrényre is.

A beszélgetés megtekinthető a YouTube-on:

https://youtu.be/1jKi9vjseBg

Az előadássorozat többi része folyamatosan kerül fel az egyesület honlapjára és közösségi oldalaira: https://dtste.hu/?p=1966.

1. rész: Pécsi Egyházmegyei Könyvtár (Schmelczer-Pohánka Éva történész, Pucz Péter újságíró)

2. rész: Csorba Győző Könyvtár Helyismereti Gyűjtemény (Erdős Zoltán történész, Pucz Péter újságíró)

3. rész: A Dunántúli Napló sajtóarchívuma (Fülöp Zoltán, a Dunántúli Napló főszerkesztője, Pucz Péter újságíró)

4. rész: Laufer László pécsi fotóriporter képarchívuma (Laufer László fotóriporter, Pucz Péter újságíró)

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5