A Pécsi Egyházmegyei Könyvtár a Nemzeti Kulturális Alap Könyvtárak és Levéltárak Kollégiuma pályázatán 2022 augusztusában 8 muzeális kötet restaurálásának tervét nyújtotta be, a megítélt támogatási összeg 1 000 000 Ft volt. A teljes munka a Pécsi Egyházmegye által vállalt önrésszel együtt valósulhatott meg.

20230720 175455

Az NKA 2022-es pályázatában a Pécsi Egyházmegyei Könyvtár megújulásra váró kötetei

A helyreállítási munkálatok révén egy igen rossz állapotban levő 1714-es, nürnbergi kiadású latin nyelvű Biblia, Szent Ambrosius négykötetes összes munkáinak 1748 és 1751 közötti kiadása, valamint Charles-René Billuart Aquinói Szent Tamás teológiai munkáinak háromkötetes, szakadozott félbőrkötésű összefoglalása újulhatott meg. A restaurálások révén azok ismét a kutatók kezében adható, újabb kutatások forrásdokumentuma lehetnek.

1/

Biblia Sacra Vulgatae editionis. Norimb[ergae], sumptibus Wolfgangi Mauritii Endteri, bibliop., 1714. [16], 509, 482 p. 29 cm

Jelzet: RD 522

Biblia Sacra elotte coll

Az 1714-es latin Biblia a restaurálási munkák előtt

A kötet állapota restaurálás előtt

A 18. század elejéről származó, egykötetes, latin nyelvű Biblia nagyon rossz állapotú, eredetileg öt bordára fűzött, vaknyomásos (geometriai és ornamentális mintákkal) egészbőr (disznóbőr) kötésű kötet.

A restaurálási munkálatok előtt az első kötéstáblán ragasztott metszetmaradvány látható. A bőr alól az eredeti kötéstáblák elvesztek, emiatt a kötés védelmi funkciója minimálisra csökkent. Az oromszegők hiányoznak.

Biblia Sacra oromszegok coll

A hiányzó oromszegők és a meghajlott gerincbordák

A tábla és az előzék hiányában a bordák kiragasztásai kilátszanak, szennylapok nincsenek. Az első kötéstábla bőrének felső részét egy 2,5 x 18 cm-es téglalapban kimetszették.

A kötet lapjai erősen szennyezettek, porosak, gyűrődtek és szakadtak, víz-, penész- és egyéb foltosak. A címoldal szakadt és tetején kivágás miatt hiányos, hasonlóképpen az azt követő két lap is.

Az elvégzett restaurálási munka

A kötet száraz tisztítása és portalanítása után a könyvtestről leválasztásra került a bőrkötést. Mivel a bőr szennyezett, kiszáradt állapotban került restaurálásra, ezért tisztítása és puhítása volt szükséges likkerpasztával.

A könyvtestet szétszedése után, nedves kezelés következett. A papírlapokban levő hiányok és szakadások javítása, japán papírral, illetve papíröntéssel való kiegészítéssel, megerősítéssel valósultak meg.

Biblia Sacra papirmerites coll

A papíröntéses megerősítés – A papíröntéses és japán papírral való megerősítés

A könyvtest újrafűzése után az eredeti bordák kiegyenesítése préselés által a könyvtest megerősítését szolgálta.

Biblia Sacra uj gerinc fuzes coll

A könyvtest az újrafűzés után a prés alatt

Annak préselése után, az újonnan elkészített oromszegők rögzítését követően, a kötéstáblák felhelyezése, a bordák kiragasztása és a hiányzó szennylapok pótlása után, az új bőrrel kiegészített, eredeti vaknyomással díszített kötésbőr, a ragasztott metszetmaradvány és a gerincbőrmaradvány visszahelyezésével zárult a munka.

Biblia Sacra kesz 1

Az új kötésbőrre visszaragasztott eredeti vaknyomásos kötésbőr és az új oromszegő

A restaurálás elvégzésével az 1714-es, nürnbergi nyomtatású, latin nyelvű Biblia a Biblia-gyűjteményünk jeles darabjaként ismét használatban adható a kutatók, olvasók és érdeklődők számára.

Biblia Sacra kesz 2

Az 1714-es Biblia Sacra restaurálás után

2/

Ambrosius Aurelius Szent (püspök) (339-397): Sancti Anbrosii Mediolanensis episcopi opera, ad manuscriptor codices Vaticanos, Gallicanos Belgicos c nec non ad editiones vetores emendata studio et labore , onachorum ordinis S. Benedicti e congregatione S. Mauri. 1–4. Tomus Venetiis, sumptibus, typis Joannis Baptistae Albrici, HIeronyni filii, Josephi Bertella, & Caroli Pecora. 1748–1751. 39 cm.

1. Tom. 1748. [24] p., 898 col., [24] p.

2. Tom. 1751. [4] p., 1109 col., [30] p.

3. Tom. 1751. [4] p., 1220 col., [48] p.

4. Tom. 1751. [6] p., 778 col., [17] p.

Jelzet: RE 649/1–4

A kötetek állapota restaurálás előtt

Szent Ambrózius összes munkáinak négy egészbőr kötésű köteteinek kötéstábláiról, valószínűleg nedves közegben való tárolás miatt a kötésbőr levált, szélei pedig elrongyolódtak. A kötésből – ismeretlen céllal – közepén több helyen darabokat kihasítottak. A fejnél és a lábnál a kötés elrongyolódott, az oromszegők szakadozottak, egyes köteteknél hiányoznak. A gerincen a címkék egy része az idők során elveszett.

Szent Ambrosius elotte

Szent Ambrosius elotte2jpg

Szent Ambrózius négykötetes összes munkái a restaurálási munkák előtt

Az előzékek penészesek, és darabokban pótoltak voltak, több helyen elváltak a táblától. A szennylap sarkainak, valamint a végén található index sérüléseitől eltekintve a könyvtest lapjai viszonylag jó állapotúak voltak, közepesen koszosak, néhol penészesek. A jobb alsó sarkuk kissé elrongyosodott, megvékonyodott.

Az elvégzett restaurálási munka

A kötet teljes egészében erősen szennyezett, sérült és poros. A kötetek száraz tisztítása után a kötésbőr likkeres tisztítása volt szükséges.

Szent Ambrosius tisztitas coll2

A Szent Ambrosius kötetek tisztítása és fertőtlenítése

Az eredeti kötéstábla cseréjét követően a kötésbőr megerősítése következett, a munkafolyamatot a könyvtest préselése zárta. A papírlapok szakadásaik javítását, pótlását is kellett elvégezni.

Szent ambrosius restauralas 1

A könyvtest préselése és a lapok szakadásának javítása

A könyvtest metszése pirosan színezett, oromszegői szakadtak, hiányosak voltak, ezért a porosodás elkerülése végett a gerincvégek a fejnél és lábnál új oromszegőket kaptak. Megtörtént az előzékek hiányainak pótlása, valamint a szennylapok megerősítése. A gerincen levő címkék hiányosak vagy teljes egészükben hiányoztak, a megmentett darabok visszaragasztásra kerültek a kötetekre.

Szent Ambrosius kesz

Szent Ambrosius kesz2

A Szent Ambrosius kötetek restaurálás után

A restaurálás révén a bibliotékánk törzsállományát képző, hajdani Püspöki Szeminárium sokat használt kötete újulhatott meg és kerülhet újra a kutatók kezébe.

3/

Billuart, Charles-René (1685–1757): Summa S. Thomae hodiernis academiarum moribus accommodata, sive cursus theologiae universalis. 1–3. Tomus. Wirceburgi, Impensois Ioannis Iacobi Stahel, bibliopolae a Celesissimo, 1758. 34 cm

  1. Continens Tractatus de Deo et eius attributis… – [2], 842 p.
  2. – Complectens Tractatus De Fide Et Regulis Fidei…– 768 p.
  3. – Includens Tractatus Caeteros… – 878 p.

Jelzet: RE 688/1–3

 Billuart kotetek restauralas elott 1

Billuart kotetek restauralas elott 2

Billuart Cursus Theologiae kötetei a restaurálási munkák előtt

A kötetek állapota restaurálás előtt

Charles-René Billuart németalföldi teológus Aquinói Szent Tamás (1224–1275) skolasztikus munkásságát összefoglaló művének a könyvtárban meglevő három félbőrkötésű kötete erősen szennyezett állapotban került restaurálásra. A kötet kötésbőre kiszáradt, sérült, a borítópapír kopott és több helyen szakadt, foltos és levált a kötéstábláról. Gerincén levő címkék sarkaiknál leváltak és porosak. A kötetek oromszegői hiányosak vagy elvesztek. Az előzékeken korábbi ázás és penész nyomai látszanak, a táblákról szintén leváltak, penészesek. A kötetek lapjai enyhén szennyezettek, de a körülményekhez képest jó állapotúak.

Az elvégzett restaurálási munka

A könyvek portalanítása után a kötésbőr tisztítása, továbbá a kötéstábla kartonjainak cseréje volt indokolt.

 Billuart tisztitas coll

A Billuart-kötetek tisztítása, fertőtlenítése

Az előzékeknek fertőtlenítés után szükséges volt a megerősítésükre és a hiányzó részek pótlása. A leválasztott papírkötést nedves tisztítás után, pótlással lett kiegészítve. A gerinc címkéket tisztítása is szükséges volt, hiányuk pótolva lett. A könyvtest lapjainak száraz tisztítása után fertőtlenítésük következett. A por elleni védelem érdekében új oromszegők készültek. Préseléssel a gerinc kiegyenesítése is megtörtént.

Billuart restauralasa

A Billuart-kötetek félbőrkötésének javítása és a kötet préselése

A kötetek megerősített gerinccel, megújult papírkötéses kötéstáblával, kerülhetnek vissza a Pécsi Egyházmegyei Könyvtár apácarácsos szekrényeibe. A restaurálás révén a bibliotékánk törzsállományát képző, hajdani Püspöki Szeminárium újabb kötete újulhatott meg.

Biluart kesz 1

Biluart kesz 2

A Billuart-kötetek restaurálás után

A beszámolót készítette: Rétfalvi Orsolya könyv- és papírrestaurátor és Dr. Schmelczer-Pohánka Éva könyvtárvezető

 

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5